Jak na menší výdaje bez toho, abyste se museli omezovat

Mám pro vás dnes příběh jednoho mladého člověka, říkejme mu Jonny. Z jeho příběhu plyne jedno ponaučení, díky kterému budete mít menší výdaje. Vždy myslete na to, že je důležité stát si za svým.

Princip: Domluv si cenu předem + stůj si za svým

Pro ty kteří raději poslouchají audio verze:

Pokud se řídíte mou první radou a naučili jste se dohodnout si vždy cenu za práci předem, tak v případě, že vám tuto cenu navýší, stůjte si za sumou dohodnutou.

Jeden můj klient, dal své auto do servisu kvůli opravě rozvodového řemenu. V servise mu řekli, že oprava bude stát zhruba devět a půl tisíce korun českých, ale že přesnou sumu musí nacenit v systému. Dohodli se tedy tak, že jim auto nechá a servis mu dá telefonicky vědět přesnou sumu. On ji odsouhlasí a servis se pustí do opravy.

Nepříjemné porušení dohody

auto opravář, Jarmila Mlýnková

Během asi dvou dnů měl telefonát, ve kterém mu sdělili, že oprava v dohodnutém rozsahu bude nakonec stát devatenáct a půl tisíce korun českých, protože zjistili, že jedna součástka je dražší, než si mysleli.

smutný, nespokojený, jak na menší výdaje JarmilaMlýnková

Jonny nečekal tak vysokou cenu a proto se rozhodl, že opravu v tomto servise nechce a auto si dá opravit jinde. K tomu mu bylo sděleno, že si auto samozřejmě odvézt může, ale musí zaplatit 3000,-Kč za to, že auto už rozdělali.

To však nebylo dohodnuto, auto se mělo rozdělávat až po odsouhlasení výsledné ceny. Díky tomu, že je Jonny silná osobnost a stál si za svým, tedy že takový postup nebyl dohodnut ani písemně, ani žádnou jinou formou, a tedy že nic platit nebude, spor došel až k vedoucímu.

Menší výdaje přináší spokojenost

štastný, spokojený, ušetřil, menší výdaje , škola na peníze, Jarmila Mlýnková

Servis se nakonec zachoval tak, že mu nic nezaúčtovali a auto mu dali do původního stavu. Avšak byli už nepříjemní a řekli mu, že se s tím, že někdo licituje o ceně, setkali poprvé. Jonny byl však spokojený, protože zbytečně nepřišel o spoustu peněz.

Auto si dal opravit do jiného servisu a ušetřil 10 000,- Kč. Stačilo jen stát si za svým.

Chcete vědět, jak dál ušetřit v domácnosti, tady zjistíte jak na to.

zeď, menší výdaje, citát, škola na peníze, Jarmila Mlýnková,

Jarmila Svátková
Jmenuji se Jarmila Svátková a rozhodla jsem se, že budu moje „tajné fígle, triky“ předávat a učit co nejvíce lidí a šířit je dál. Jsem zakladatelka Školy na peníze a autorka online kurzu Objev svoje peníze. Mým cílem je, aby lidi měli klid, pohodu a peníze už natrvalo.