Jak ušetřit? Naučte se dělat věci podle sebe

Mnoho z nás si láme hlavu nad tím, jak ušetřit peníze. Úspěch je paradoxně i v maličkostech. Je spousta věcí, na kterých se dá ušetřit. Zdánlivě několikakorunové položky, které ale v součtu dokážou udělat tisíce. Dnes bych se ráda podělila o příběh z mého vlastního života.

Před časem jsme se společně s přítelem účastnili školení.

Pro ty kteří raději poslouchají audio verze:

Jednalo se o třídenní akci, kde se školilo každý den od rána až do večera. Proto jsme věděli, že nás čekají opravdu náročné dny. Zachránit nás měla káva.

jak_usetrit_Jarmila Mlynkova1

Bláznivý nápad

Protože jsme na školení jeli asi dvě hodiny autem, připravila jsem nám na cestu kávu do termosky. Kávu jsme si vzali i s sebou na hotel, protože se s ní každé ráno probouzíme. Na hotel jsme přijeli o den dřív a další den už nás čekalo první náročné školení.

Protože jsem to místo znala už z předchozího školení, věděla jsem, kolik si přilehlá restaurace účtuje za kávu. Když jsem si její cenu vynásobila dvěma, kávu chtěl i přítel, a poté vynásobila množstvím vypitých káv za tři dny, zhrozila jsem se, kolik bychom za kávu zaplatili. A tak jsem dostala bláznivý nápad.

jak_usetrit_JarmilaMlynkova2

Jak ušetřit? Uvařme si kafe to termosky a nezaplatíme za ni majlant,“ navrhla jsem příteli. Ten na mě spiklenecky zamrkal. Chvíli jsme se na sebe váhavě dívali, protože nám oběma probíhali hlavou myšlenky typu: nebude to blbé? Nebudeme vypadat jako sociální případy? Nebudou se na nás všichni dívat?

Nakonec jsme si řekli, že kávu si s sebou vezmeme a uvidíme podle situace.

Odhodlali jsme se?

V napětí jsme čekali na první přestávku. Okamžitě po tom, co byla vyhlášena, odebral se dav lidí do restaurace pro vytoužený šálek kávy. Jen my jsme nesměle zůstaly sedět. Váhali jsme. Vytáhnout termosku? Nevytáhnout? Nakonec se k tomu velkému kroku odhodlal přítel. Sáhl do kabely a termoska byla na světě. Teď už nebylo cesty zpět.

S úsměvem ji začal otevírat a já měla vzápětí před sebou šálek voňavé kávičky. V tu chvíli byl prolomen veškerý náš stud. Stačilo se jednou překonat a zjistili jsme, že na tom, jak ušetřit vůbec nic není. Nikdo se na nás nedíval, nikomu to nepřipadalo divné a my si v klidu a bez front užívali chvíle odpočinku.

Zatímco se ostatní tlačili ve frontě a stresovali se nad tím, jestli na nich stihne dojít řada před koncem přestávky, my si v klidu a téměř zadarmo pili svou kávu.

Jak_usetrit_Jarmila Mlynkova

Určitě vás zajímá, kolik peněz jsme tímto způsobem ušetřili. Bylo to něco málo přes 1000 korun. Ano, tuto částku jsme dokázali ušetřit na takové drobnosti, jako je káva. Za ušetřené peníze jsme si koupili knížky, které pomohly našemu osobnímu růstu.

Jak ušetřit? Držte se jednoduchého pravidla

Způsobů, jak ušetřit je opravdu hodně. Jeden z nich je neplatit za věci, které si můžeme udělat sami. Stačí se držet jednoduchého pravidla a říct si, ne není blbé vzít si vlastní kávu, svačinu atd. Většinu lidí opravdu nezajímá, co děláte. A i kdyby náhodou, jde o vaše peníze, ne o jejich.

Jak_usetrit_Jarmila_Mlynkova

Jarmila Svátková
Jmenuji se Jarmila Svátková a rozhodla jsem se, že budu moje „tajné fígle, triky“ předávat a učit co nejvíce lidí a šířit je dál. Jsem zakladatelka Školy na peníze a autorka online kurzu Objev svoje peníze. Mým cílem je, aby lidi měli klid, pohodu a peníze už natrvalo.